ROĐENO 20 ODSTO VIŠE BEBA

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović izjavio je u nedelju da je u porodilištu u Kosovskoj Mitrovici u toku 2013. rođeno 20 odsto više beba nego prošle godine.

Ivanović je u intervju Tanjugu rekao da su ove godine u mitrovičkom porodilištu rođene 752 bebe za razliku od prošle kada je rođeno 664 beba. “Do kraja ove godine imamo još petnaestak dana, računamo da će ih biti oko 790, što je povećanje broja novorođenčadi za 20 procenata”, kazao je Ivanović.

On je dodao da je tokom ove godine u Zdrastvenom centru ali i u domovima zdravlja na severu Kosova bilo mnogo više posla nego ranije, što pokazuje podatak da je u primarnoj zdrastvenoj nezi zabeleženo oko 450.000 pregleda od strane lekara i oko 800.000 ostalih usluga.

“Na hirurškom odeljenju Zdrastvenog centra je tokom 2012. godine bilo operisano 566 pacijenata u opštoj anesteziji a ove godine je, do pre nekoliko dana, operisano 630 tako da do kraja očekujemo 660 operacija, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Ivanović.

On je istakao da je neophodno da Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici ostane deo Ministarstva zdravlja Srbije.

“Mi možemo ukazivati zdravstvenu zaštitu našem stanovništvu samo na ovaj način, kao deo zdravstvenog sistema Republike Srbije. Sve drugo, svako negiranje ove neophodnosti bi značilo nemogućnost lečenja ovde, značilo bi uskraćivanje jednog od osnovnih ljudskih prava i etničko čišćenje”, upozorio je Ivanović.

On je istakao da misli da će zdravstveni radnici u Kosovskoj Mitrovici i dalje biti u zdravstvenom sistemu Repiublike Srbije u punoj meri i da će na najbolji način odgovoriti zadacima.

Ivanović je kazao da je nedavno potpisan Sporazum o stručnoj saradnji između Zdrastvenog centra u Kosovskoj Mitrovici i Vojno medicinske akademije u Beogradu i da sada imaju veliku pomoć od strane kolega sa VMA.

“U nekoliko navrata stručnjaci sa VMA su dolazili ovde, naročito lekari koji nam nedostaju. Ugovor je potpisan sa načelnikom VMA prof. dr Marijanom Novakovićem i sada postoji mogućnost da lekari sa VMA dolaze u u Kosovsku Mitrovicu u meri u kojoj je to potrebno, najmanje jednom mesečno,”- rekao je on.

Ivanović je objasnio da dolaze najpotrebniji lekari ali i da imaju mogućnost da šalju pacijente na VMA ali i kadrove na edukaciju u ovu vrhunsku zdravstvenu ustanovu.

Zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja, Ministarstva odbrane i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ostvarena je ova vrlo značajna saradnja koja je u interesu naših pacijenata, dodao je Ivanović najavivši da će lekari sa VMA biti u Kosovskoj Mitrovici 26. i 27. Decembra.

Tada će doći, rekao je on, dva endokrinologa, dva kardiologa i jedan hematolog i svi pacijenti se mogu javiti kod naših internista kako bi bila napravljena selekcija i kako bi pacijente 26. i 27. pregledali najeminentniji lekari.

Ivanović je kazao da Zdrastveni centar ima deficitarnih profila poput anesteziologa, što prilično otežava rad svih, naročito hiruške službe i da takođe nedostaju gastroentereolog, endokrinolog i hematolog.

Govoreći o drugim problemima sa kojima se suočava ova zdrastvena ustanova istakao je problem zbog nedostatka kvalitetne struje, koja je niskog napona i nedostatka vode.

“Ovo je jedina stacionarna ustanova na Kosovu u kojoj Srbi i svi drugi koji žele mogu da se leče, mi pružamo 98% stacionarnih usluga našim pacijentima. Dosta je otežana komunikacijama sa selima koja se nalaze u potpunom albanskom okruženju, tako da nam pacijenti dolaze u poodmaklom stadijumu bolesti, bez pravovremeno sprovedene dijagnostioke što je veliki problem”, rekao je on.

Ivanović je kazao da se nedostatak novca, koji je hroničan na nivou cele države, oseća i ovde zbog čega nedostaju neka potrebna medicinska oprema ali i odgovarajući prostor.

Ivanović je, govoreći o broju zaposlenih u Zdrastvenm centru kazao da je posle poslednje odluke Vlade Srbije zaposleno 1.415 ugovorenih radnika.

“Broj radnika je dovoljan, pre nekoliko meseci imali smo 1.352 radnika kojima je isplaćivana zarada, sada je prirodnim odlivom oslobođen jedan broj radnih mesta, tako da je primljen izvestan broj radnika i taj broj je u ovom trenutku za ovih osam meseci od kada je nova uprava na čelu ZC, veći za sto, ”- kazao je Ivanović.

Mislim da je to dovoljno, prema standardima čak i više, ali obzirom na specifične prilike i kontinuirano stresnu situaciju koja vlada ovde, onda je to odgovarajući broj, zaključio je Ivanović.


 

izvor:Novosti.rs